EnglishIn English
Cosafe

Så har Köpings kommun ökat skolsäkerheten med Cosafe

Utbildningsförvaltningen i Köping har ett tiotal grundskolor, en gymnasieskola och ett antal fritidshem. När Thomas Hoffman påbörjade sin tjänst som säkerhetschef på Köpings kommun 2019 märkte han tidigt ett markant intresse för säkerhetsfrågor inom skolans värld.

I april 2022 kom Thomas i kontakt med Cosafe och valde att inleda ett samarbete för att bygga ut säkerheten inom Utbildningsförvaltningens enheter i Köping.

Thomas Hoffman, säkerhetschef på Köpings kommun och Cosafe larmapp
Thomas Hoffman, säkerhetschef

Varför valde ni Cosafe för er kriskommunikation?

– Skoldåden i Trollhättan 2015 var startskottet för bättre säkerhetsåtgärder för många skolor i Sverige och sen har Malmö 2022 spätt på det. Vi måste förstå att det här inte är något storstadsfenomen, utan att det faktiskt kan hända var som helst. Och även om det nog inte går att förbereda sig helt och hållet gäller det att ha en plan för hur vi ska agera om något sker, säger Thomas Hoffman.

Cosafe är en god hjälp på vägen för att snabbt kunna larma och få ut information, vilket är helt nödvändigt. Om du åtminstone når 60 procent av personal och elever på en skola är det väldigt god täckning. Att kunna samla alla enligt en tydlig plan och sedan återkoppla att man är i säkerhet är otroligt viktigt. Arbetet med kriskommunikationen inom utbildningsförvaltningens alla enheter inom Köpings kommun är ett arbete som nu intensifieras.

Hur använder ni Cosafe?

Vi har haft en del incidenter och hot där vi har behövt använda appen för att larma personal att låsa in eleverna i klassrummen.

Fredagen den 3 mars kontaktades en elev av en okänd man på skolgården till S:t Olovsskolan. Eleven informerade personalen direkt och skolan inrymdes. Huvudbyggnaden låstes i väntan på att polisen utredde händelsen och dessutom sattes väktare in och personalens närvaro vid raster och vid ankomst och hemgång ökade.

Fem dagar senare, den 8 mars, tryckte Nyckelbergsskolan på larmet, efter att elever på väg hem från skolan mött personer maskerade med rånarluva och uppdragna sjalar över ansiktet.

Anvar Jusofbegovic, rektor på Nyckelbergsskolan
Anvar Jusofbegovic, rektor Nyckelbergsskolan

– Vår skola ligger utspridd på ett ganska stort område, med flera hus. Vi visste inte var de här personerna befann sig, så jag valde att använda appen och ta in de barn som fanns ute på skolgården, berättar Anvar Jusofbegovic, rektor på Nyckelbergsskolan. En av många funktioner vi har i Cosafe är en checklista som den som larmat kan följa vid en allvarlig händelse.

Bara två dagar efter dramat på Nyckelbergsskolan, den 10 mars, uppstod ett bråk mellan två elever inne på Ullvigymnasiet. Situationen eskalerade och fortsatte utanför. Skolan inrymdes och efter att en polispatrull varit på plats kunde skolan öppna igen. Vid den här tidpunkten var Cosafe inte fullt ut implementerat bland personalen ännu, så larmet nådde bara skolledningen.

Torsdagen den 11 maj fick Köpingspolisen in ett larm om en man som hotats med vapen, misshandlats och rånats i närheten av två skolor. Rektor och biträdande rektor på Skogsbrynskolan fick informationen klockan 9:40 och bara nio minuter senare var alla dörrar låsta och barnen samlade i sina hemklassrum. Nibbleskolan nåddes av informationen kl. 10 och agerade på samma sätt.

Resultat?

Thomas Karlsson är chef för utbildningsförvaltningen, men avslutar sin tjänst den 1 augusti i år. Även om utbildningsförvaltningen i Köping redan hade bra siffror vad gäller tryggheten så känns det ännu bättre att nu ligga steget före i beredskap.

Thomas Karlsson, chef för utbildningsförvaltningen i Köping fram till augusti 2023
Thomas Karlsson, f.d. chef

– Arbetet vi gör är stort och komplext. Det är som att lägga ett stort pussel. Men omvärlden har förändrats och vi har, förutom de stora händelserna i Trollhättan och i Malmö, även sett vad som skett i Eskilstuna och i Västerås. De här problemen är inte bara isolerade till utsatta områden längre. Ingen kommun är immun, säger Thomas Karlsson.

– Inrymningar var ju inget vi pratade om för ett par år sedan. Och en säkerhetslösning som Cosafe har vi ju aldrig behövt tidigare och vill heller inte behöva. Men vi måste göra läxan och försöka ligga steget före så långt det är möjligt. Det måste vi bara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fler artiklar och nyheter...

Nils Holgerssongymnasiet

Säkerhet prioriteras på Nils Holgerssongymnasiet med hjälp av Cosafe

På Nils Holgerssongymnasiet i Skurup är säkerheten av yttersta vikt, särskilt då skolan erbjuder utbildningar inom högriskyrken som jordbruk och bygg. Genom ett framstående användande av den digitala säkerhetslösningen Cosafe lyckas skolan proaktivt hantera och förebygga risker, vilket skapar en tryggare utbildningsmiljö för såväl elever som personal. Tack vare Cosafe kan skolpersonalen snabbt hantera potentiella

Woman in couch receiving troubling news on phone in christmas times.

Incidenthantering på hybridkontoret: 4 ledarskapstips för en trygg jul!

Med julen runt hörnet samlas ofta hybridkontoret för det årliga julfirandet, samarbetet kring den sista deadlinen och utvärdering av det gångna året. En intensiv tid där det är mycket som ska hinnas med innan vissa går på semester och andra fortsätter jobba – både hemma och på kontoret. Som chef med personalansvar bidrar detta lätt

kriskommunikation

Fem starka skäl att undvika Teams, Slack och WhatsApp för kriskommunikation

Idag har många arbetsplatser helt eller delvis införlivat remote-kulturen vi vande oss vid under pandemin. Den stora fördelen har varit bättre balans i vardagen men högst upp på listan över de negativa aspekterna kommer oftast bristfällig intern kommunikation. Gränsen mellan det privata och arbetet har suddats ut. Vi har det moderna kontoret i fickan och

Ni kan vara igång på en dag!

Vår lösning är enkel att implementera, administrera och använda

Boka en demo med en av våra experter

Fyll i formuläret nedan för att boka en gratis demonstration.