Larmapp istället för larmknapp?

Det är allmänt känt att säkerhetsbranschen står inför ett angeläget problem nu när telekombranschen beslutat sig för att lägga ner 2G och 3G näten. Många av de äldre säkerhetsprodukterna innefattar som bekant en hårdvara och en uppkoppling till de äldre 2G och 3G näten. När dessa fasas ut kommer en mängd säkerhetsprodukter att behöva uppdateras och bytas ut, vilket dels kommer bli kostsamt, men också riskabelt eftersom det finns risk för komponentbrist och försenade leveranser. En larmapp i mobiltelefonen klarar sig bättre undan sådan här problematik.

Med en larmapp undviker man problemen med 5G

Digitaliseringen är i full gång och med den följer utbyggnaden av moderna kommunikationsnät, baserade på 4G och 5G. De äldre näten 2G och 3G kommer att fasas ut. I skrivande stund ser nedsläckningen utav dem ut att bli verklighet senast 2025.

Då många äldre säkerhetssystem är byggda för att fungera i GSM (2G) finns nu en stor oro bland många säkerhetschefer ute på företagen. Vad gör branschen för att hinna med uppdateringarna och säkerställa att larmkommunikationen fungerar? Är uppdateringen i befintliga säkerhetssystem i fas med avvecklingen? Hinner larmsystemen uppdateras eller kommer många säkerhetssystem tappa kommunikationen?

Det är många frågor som branschen inte riktigt ger några svar på. Men en fråga som allt fler ställer sig är ändå om inte en larmapp i mobiltelefonen skulle kunna utgöra ett alternativ till traditionell säkerhetsutrustning som en larmknapp?

Vad är en larmapp?

En larmapp i mobiltelefonen kan se ut och fungera på lite olika sätt. Det finns till exempel appar för hemlarm, företag och personlarm. Vi på Cosafe har tagit fram en app som hjälper organisationer som företag, skolor och myndigheter inom offentlig sektor att larma, hantera och förebygga kritiska incidenter. Den har utvecklats i samråd med ett hundratal säkerhetschefer och används av tiotusentals användare. Appen kan även kopplas till SOS alarm larmcentral för agerande enligt åtgärdsplan. All data lagras i enlighet med GDPR på svenska servrar och företaget är ISO 27001 certifierat.

Gemensamt för alla larmappar är att de endast består av en mjukvara som laddas ner till telefonen och därmed enkelt kan uppdateras och hållas kompatibel med mobilnäten. De ska kunna larma användare vid givna händelser som till exempel när en person eller enhet (via IoT) skickar en signal.

Fördelar med larmapp

Fördelar med larmapp versus larmknapp?

I och med den här utmaningen vi står inför när 2G och 3G näten fasas ut, kan det vara läge att fråga sig själv om man inte ska sluta köpa in extra hårdvara som larmknappar, sökare, brickor och dylikt? Idag bär alla en mobiltelefon med sig och med en larmapp till telefonen är man framtidssäkrad i 5G nätet. Såklart blir mobiltäckning en betydande faktor att ta in i beräkningen och det är ju  upp till varje organisation att avgöra vad som är bäst för dem. Men faktum är att det finns en rad tänkvärda fördelar med en larmapp som vi vill skicka med.

  • Mobilen har alla i princip alltid med sig och är måna om laddat batteri
  • Appar kräver oftast minimalt med utbildning
  • Det finns larmappar som går igenom även om man har tyst läge på telefonen
  • Appar kan enkelt uppdateras
  • Månadskostnaden är ca 5-10% av traditionella larmknappar vilket gör att alla i organisationen kan få tillgång.
  • Larmappar kan även ha andra funktioner som effektiviserar incidenthanteringen t.ex. Inkallning och utskick av Jag är OK förfrågningar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fler artiklar och nyheter...

Grimstaskolan

Viktiga lärdomar från skolattacken på Grimstaskolan

Skolattacken på Grimstaskolan i Stockholm onsdagen den 3 maj, där en ensam beväpnad 18-årig gärningsman hotade personal och elever har fått stor uppmärksamhet i media. Incidenten har återigen lyft fram behovet av förberedelse och adekvata säkerhetsåtgärder i skolor runt om i landet. Händelsen visade tydligt hur snabba och korrekta beslut kan vara avgörande för att

Return on Security Investment

Få koll på din ROSI (Return on Security Investment) och spara pengar

Inom företagsvärlden är investeringar en nödvändighet för att uppnå tillväxt och utveckling. Det är viktigt att investeringar görs med omsorg och att de ger en bra avkastning (ROI). Det gäller såklart också investeringar i säkerhet – ROSI (Return on Security Investment). I den här bloggartikeln kommer vi att ta en titt på vad ROSI är

1 miljon svenska skolbarn får effektivare skydd med Cosafe larmapp

Tryggare skolmiljö för 1 miljon elever

Allt fler skolor upptäcker Cosafe larmapp och skaffar licenser till all sin personal. Nu är det så många privata och kommunala huvudmän som köpt Cosafe att hela 1 miljon svenska elever kan få en tryggare skolmiljö. “Skolan ska vara en trygg miljö för såväl elever som skolpersonal och vi är otroligt stolta över det förtroende

Ni kan vara igång på en dag!

Vår lösning är enkel att implementera, administrera och använda

Boka en demo med en av våra experter

Fyll i formuläret nedan för att boka en gratis demonstration.