Larmapp istället för larmknapp?

Det är allmänt känt att säkerhetsbranschen står inför ett angeläget problem nu när telekombranschen beslutat sig för att lägga ner 2G och 3G näten. Många av de äldre säkerhetsprodukterna innefattar som bekant en hårdvara och en uppkoppling till de äldre 2G och 3G näten. När dessa fasas ut kommer en mängd säkerhetsprodukter att behöva uppdateras och bytas ut, vilket dels kommer bli kostsamt, men också riskabelt eftersom det finns risk för komponentbrist och försenade leveranser. En larmapp i mobiltelefonen klarar sig bättre undan sådan här problematik.

Med en larmapp undviker man problemen med 5G

Digitaliseringen är i full gång och med den följer utbyggnaden av moderna kommunikationsnät, baserade på 4G och 5G. De äldre näten 2G och 3G kommer att fasas ut. I skrivande stund ser nedsläckningen utav dem ut att bli verklighet senast 2025.

Då många äldre säkerhetssystem är byggda för att fungera i GSM (2G) finns nu en stor oro bland många säkerhetschefer ute på företagen. Vad gör branschen för att hinna med uppdateringarna och säkerställa att larmkommunikationen fungerar? Är uppdateringen i befintliga säkerhetssystem i fas med avvecklingen? Hinner larmsystemen uppdateras eller kommer många säkerhetssystem tappa kommunikationen?

Det är många frågor som branschen inte riktigt ger några svar på. Men en fråga som allt fler ställer sig är ändå om inte en larmapp i mobiltelefonen skulle kunna utgöra ett alternativ till traditionell säkerhetsutrustning som en larmknapp?

Vad är en larmapp?

En larmapp i mobiltelefonen kan se ut och fungera på lite olika sätt. Det finns till exempel appar för hemlarm, företag och personlarm. Vi på Cosafe har tagit fram en app som hjälper organisationer som företag, skolor och myndigheter inom offentlig sektor att larma, hantera och förebygga kritiska incidenter. Den har utvecklats i samråd med ett hundratal säkerhetschefer och används av tiotusentals användare. Appen kan även kopplas till SOS alarm larmcentral för agerande enligt åtgärdsplan. All data lagras i enlighet med GDPR på svenska servrar och företaget är ISO 27001 certifierat.

Gemensamt för alla larmappar är att de endast består av en mjukvara som laddas ner till telefonen och därmed enkelt kan uppdateras och hållas kompatibel med mobilnäten. De ska kunna larma användare vid givna händelser som till exempel när en person eller enhet (via IoT) skickar en signal.

Fördelar med larmapp

Fördelar med larmapp versus larmknapp?

I och med den här utmaningen vi står inför när 2G och 3G näten fasas ut, kan det vara läge att fråga sig själv om man inte ska sluta köpa in extra hårdvara som larmknappar, sökare, brickor och dylikt? Idag bär alla en mobiltelefon med sig och med en larmapp till telefonen är man framtidssäkrad i 5G nätet. Såklart blir mobiltäckning en betydande faktor att ta in i beräkningen och det är ju  upp till varje organisation att avgöra vad som är bäst för dem. Men faktum är att det finns en rad tänkvärda fördelar med en larmapp som vi vill skicka med.

  • Mobilen har alla i princip alltid med sig och är måna om laddat batteri
  • Appar kräver oftast minimalt med utbildning
  • Det finns larmappar som går igenom även om man har tyst läge på telefonen
  • Appar kan enkelt uppdateras
  • Månadskostnaden är ca 5-10% av traditionella larmknappar vilket gör att alla i organisationen kan få tillgång.
  • Larmappar kan även ha andra funktioner som effektiviserar incidenthanteringen t.ex. Inkallning och utskick av Jag är OK förfrågningar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fler artiklar och nyheter...

Köpings kommun använder Cosafe larmapp

Så har Köpings kommun ökat skolsäkerheten med Cosafe

Utbildningsförvaltningen i Köping har ett tiotal grundskolor, en gymnasieskola och ett antal fritidshem. När Thomas Hoffman påbörjade sin tjänst som säkerhetschef på Köpings kommun 2019 märkte han tidigt ett markant intresse för säkerhetsfrågor inom skolans värld. I april 2022 kom Thomas i kontakt med Cosafe och valde att inleda ett samarbete för att bygga ut

Ökad trygghet i Uppsala kommuns skolor med Cosafe larmapp

Nu ökar Uppsala kommun fokus på skolsäkerhet

Efter sommarens skjutningar ökar Uppsala kommun nu fokus på trygghet i skolorna, vilket både Aftonbladet och Sveriges Radio rapporterar om. Olof Oskarsson som är verksamhetsområdeschef för Kommunal grundskola säger att det absolut viktigaste nu är att möta eleverna och ta hand om deras oro, när de kommer till skolstarten. Uppsala kommunen har efter ett års

Rikard von Zweigbergk, Almedalen

Så hjälpte Cosafe Region Gotland under Almedalsveckan

Med allas ögon på sig efter förra årets tragedi var säkerhetspådraget extra stort i år, vilket Dagens Samhälle också rapporterade om. Region Gotland med Beredskaps- och säkerhetsskyddschef Rikard von Zweigbergk i täten rustade därför med en rad nya säkerhetsåtgärder så att de omedelbart skulle kunna hantera en allvarlig händelse. En del av lösningen var Cosafe.

Ni kan vara igång på en dag!

Vår lösning är enkel att implementera, administrera och använda

Boka en demo med en av våra experter

Fyll i formuläret nedan för att boka en gratis demonstration.