EnglishIn English
Cosafe
Kundcase:

Kungliga Operan, Sverige

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III år 1773. Det första operahuset invigdes 1782 och var också platsen där kungen själv 10 år senare blev skjuten vid en maskeradbal. I slutet av 1800-talet revs den ursprungliga byggnaden för att uppföra ett nytt operahus i nyklassisk stil som invigdes av Oscar II år 1898.

En imponerande organisation om cirka 700 anställda som kommer från fler än 20 olika länder. Operan sätter upp otaliga föreställningar, konserter och aktiviteter för barn och unga.

The Royal Opera house

Varför valde ni Cosafe för er kriskommunikation och hur använder ni plattformen?

Operans styrelse och ledning har högsta prioritet på arbetsmiljö och säkerhet. Fredrik Kempendahl, Säkerhetschef sedan 2019 fick uppdraget att digitalisera Operans förebyggande systematiska arbetsmiljöarbete och modernisera krisorganisationen med nya verktyg som kunde ersätta det befintliga systemet.

De viktigaste kraven i Operans inköpsprocess har varit enkelhet, en okomplicerad implementering och låg kostnad utan krav på dyr hårdvara.

En fördel med Cosafe är att både systemets funktionalitet och totalkostnad är flexibel för att passa olika typer av organisationer i olika faser. Operan valde att implementera Cosafe successivt, inledningsvis cirka 50 användare, men med målsättningen att alla medarbetare på sikt ska använda Cosafe.

Idag används Cosafe på daglig basis, oavsett om det finns publik, för att till exempel:

 • Utföra dagliga ronder för att hålla verksamhetens systematiska brandskyddsarbete aktuellt och relevant
 • Säkerhetsställa publiksäkerheten inför varje föreställning och dokumentera att varje yta är kontrollerad samt att det finns en dedikerad ansvarig för utrymning, med interaktiva checklistor fördelat per våningsplan
 • Skicka in avvikelserapporter genom att enkelt fota och skicka meddelande när något behöver åtgärdas och som i appen kan följas upp av ledningen
 • Skicka och ta emot olika larm som automatiskt fördelas till rätt mottagare t.ex. scenvakterna med sjukvårdsutbildning eller publikvärdarna med L-ABC / HLR utbildning
 • Dokumentera aktuell lägesbild för en god överblick över hur evenemanget flyter på i realtid
Fredrik Kempendahl

Fredrik Kempendahl, Säkerhetschef, Kungliga Operan

Utmaningen var att hitta ett brett och flexibelt system som inte bara fokuserar på krishantering utan även kan användas förebyggande. Samtidigt måste systemet vara enkelt och anpassningsbart så att alla medarbetare ska kunna använda det.”
Cosafe är så flexibelt att vi kan forma det efter våra behov. Vi kan till exempel skapa checklistor och snabbt starta om en kontroll av ett våningsplan om det behövs. Med Cosafe utspritt i organisationen kan vi dessutom tvåvägskommunicera vilket är viktig för säkerhetsarbetet.”
Kungliga Operan använder Cosafe

Resultat

Sammanfattningsvis menar Fredrik Kempendahl att implementeringen av Cosafe lett till:

 • Hög säkerhets- och trygghetskänsla
  “Det skapar ett lugn i organisationen att veta att våra rutiner funkar och att vi har en god beredskap med ett bra verktyg.”

 • Förbättrad evenemangssäkerhet
  “Nu vet vi att rätt information når rätt person, i rätt tid.”

 • Sparad tid
  “Vi sparar minst 1 timme per dag bara i minskad administration.

“Cosafe är väldigt enkelt att använda, oavsett anställningstid, anställningsform eller tekniska förkunskaper. Medarbetarna kan också använda sina privata mobiler så trygghetskänslan finns kvar på fritiden och vi har inte behövt köpa in någon utrustning. Nu är det faktiskt kul att rapportera, det är enkelt och utan hinder.”

Ni kan vara igång på en dag!

Vår lösning är enkel att implementera, administrera och använda

Boka en demo med en av våra experter

Fyll i formuläret nedan för att boka en gratis demonstration.