SVT Nyheter: Cosafe ska varna vid skolattacker i Eslöv

UPPDATERAD 25 AUGUSTI 2021PUBLICERAD 25 AUGUSTI 2021

På Norrevångsskolan, bara några kilometer från där skolattacken i Eslöv ägde rum, inför man i dag nya säkerhetsrutiner vid pågående dödligt våld. Detta med hjälp av en säkerhetsapp där personal på skolan kan larma varandra internt vid ett akut läge.

Planen att införa den interna säkerhetsappen har varit på kartan sedan i maj, men i och med förra veckans skolattack på Källebergsskolan har den blivit högst aktuell.

– Det är fruktansvärt och det kommer ju väldigt nära en när det är kollegor till en och det är en skola i Eslöv, säger Susanne Svensson, rektor på Norrevångsskolan.

Under dagen kommer samtlig personal på Norrevångsskolan få en genomgång av säkerhetsappen och de olika alternativ som man kan välja vid en larmning.

– Man kan välja om det är en inrymning, brandlarm eller om det är våld och hot och så vidare. Det kommer nog bli den största förändringen att vi kommer nå varandra lättare om det händer saker, säger Susanne Svensson.

Vid en larmning kan lärare även ange var de befinner sig samt var en potentiell gärningsperson befinner sig.

Nytt larm för inrymning Inrymning innebär att elever och personal låser in sig i rum eller salar och gömmer sig.

– Efter skolattacken i Trollhättan har vi tagit fram åtgärder efterhand så som krisplaner och kameror. Och appen är en del i det arbetet, säger Pelle Jansson, biträdande rektor på Norrevångsskolan.

Vid knivattacken på Källebergsskolan gick brandlarmet igång vilket i vanliga fall innebär att elever ska utrymmas från klassrummet. I detta fall visade dokument från Arbetsmiljöverket att det var gärningsmannen själv som satte i gång brandlarmet.

– Där har vi ju en fördel med den här appen som vi använder, att vi kan gå med information och larm om vad det är. Så fort vi får kännedom om att det inte gäller en brand utan en inrymning så kan vi informera ut detta på ingen tid alls, säger Pelle Jansson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fler artiklar och nyheter...

Grimstaskolan

Viktiga lärdomar från skolattacken på Grimstaskolan

Skolattacken på Grimstaskolan i Stockholm onsdagen den 3 maj, där en ensam beväpnad 18-årig gärningsman hotade personal och elever har fått stor uppmärksamhet i media. Incidenten har återigen lyft fram behovet av förberedelse och adekvata säkerhetsåtgärder i skolor runt om i landet. Händelsen visade tydligt hur snabba och korrekta beslut kan vara avgörande för att

Return on Security Investment

Få koll på din ROSI (Return on Security Investment) och spara pengar

Inom företagsvärlden är investeringar en nödvändighet för att uppnå tillväxt och utveckling. Det är viktigt att investeringar görs med omsorg och att de ger en bra avkastning (ROI). Det gäller såklart också investeringar i säkerhet – ROSI (Return on Security Investment). I den här bloggartikeln kommer vi att ta en titt på vad ROSI är

1 miljon svenska skolbarn får effektivare skydd med Cosafe larmapp

Tryggare skolmiljö för 1 miljon elever

Allt fler skolor upptäcker Cosafe larmapp och skaffar licenser till all sin personal. Nu är det så många privata och kommunala huvudmän som köpt Cosafe att hela 1 miljon svenska elever kan få en tryggare skolmiljö. “Skolan ska vara en trygg miljö för såväl elever som skolpersonal och vi är otroligt stolta över det förtroende

Ni kan vara igång på en dag!

Vår lösning är enkel att implementera, administrera och använda

Boka en demo med en av våra experter

Fyll i formuläret nedan för att boka en gratis demonstration.