EnglishIn English
Cosafe

Ökad trygghet i Jönköpings kommun

Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun inför säkerhetsplattform i alla kommunens skolor till drygt 5000 användare

Cosafes marknadsledande plattform för att larma, hantera och förebygga incidenter rullas ut till all personal inom skolmiljö runt om i Jönköpings kommun. Personalen får tillgång till appen, som kan installeras på mobiltelefoner, datorer och surfplattor, för att larma och förvarna varandra internt om oväntade akuta händelser skulle uppstå, t.ex. en skolattack.

Införandet till alla skolor sker successivt tills att alla skolor i Jönköpings kommun har fått utbildning i appen och hur den används vid olika incidenter, som t.ex. hotfulla situationer eller bråk på skolor men även vid större incidenter som en skolattack.

Skolattacker i Sverige

Efter de många skolattackerna som skett runt om i Sverige under de senaste åren beslutade Jönköpings kommun att inleda sökandet efter och upphandling av en app för att snabbt kunna larma eller varna varandra internt vid en akut händelse. 2018 drabbades även Jönköpings kommun av en tragisk händelse då en elev i Råslättsskolan (F-6) gick till attack med kniv och skadade två elever.

Nedmonterade högtalarsystem

Eva-Karin Karlsson, Säkerhetsstrateg på utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun berättar för SVT Nyheter och Sveriges Radio om bakgrunden och hur den nya säkerhetsappen ska öka säkerheten.

”Vi har haft en förfrågan både från rektorer och medarbetare om vad skulle vi kunna göra om något skulle inträffa. Högtalarsystemen i skolorna är i de flesta fall nedmonterade och vi hade inget bra sätt att nå ut till varandra med information så att alla nås av den samtidigt. Det finns ingen jättestor oro men man behöver beredskap om det otänkbara skulle hända. Om det blir en skolattack måste man kunna känna att man kan göra skillnad. Men också andra situationer där man behöver stöd och stöttning av sina kollegor, i hotfulla situationer. Appen kan göra så att all personal får samma information samtidigt. På en förskola kanske man har mer behov utifall ett barn springer bort. Då är det superviktigt att få ut information snabbt till alla för då går det mycket fortare i ett sökande. På en gymnasieskola kan det vara om man har obehöriga”, säger Eva-Karin Karlsson.

Annika Nordgren, tf. gymnasiechef berättar att när hon växte upp hade man högtalarsystem i klassrummen om någonting hände. De är borta sedan länge. Skolan har inte haft ett bra system för att snabbt meddela all personal och därför känns appen nödvändig och Annika Nordgren tro att det lugnar mycket personal.

Ökad trygghetskänsla i skolorna

Eva-Karin Karlsson vill att Cosafe appen ska uppfattas som en ökad trygghet. Säkerheten blir ju höjd och hon hoppas att den upplevda tryggheten också ska lysa igenom där. Speciellt eftersom man kan använda appen på lite olika sätt. Det är inte bara vid en skolattack appen kan användas utan också vid mindre händelser som t.ex. försvunnen elev eller vid bråk på skolan.

”Det är ett bra hjälpmedel och det känns tryggt att ha även om alla hoppas att vi aldrig behöver använda den så är det som sagt tryggt ifall att det händer någonting”, säger Urban Berg, lärare på Bäckadalsgymnasiet TTC och som visar SVT Nyheter hur appen fungerar och vilka larm skolan har för bl.a. väpnat våld, obehörig på skolan och bråklarm.

 

Nyhetsreportage

Se och läs nyhetsreportagen i sin helhet om Jönköpings kommuns införande av Cosafe i alla kommunens skolor

Sveriges Radio – Ny säkerhets-app ska skydda vid skolattacker
SVT Nyheter – Ny app ska varna lärare i Jönköping för skolattacker
SVT Nyheter – Nu är appen som ska användas vid skolattacker redo att användas i Jönköpings kommun

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fler artiklar och nyheter...

Nils Holgerssongymnasiet

Säkerhet prioriteras på Nils Holgerssongymnasiet med hjälp av Cosafe

På Nils Holgerssongymnasiet i Skurup är säkerheten av yttersta vikt, särskilt då skolan erbjuder utbildningar inom högriskyrken som jordbruk och bygg. Genom ett framstående användande av den digitala säkerhetslösningen Cosafe lyckas skolan proaktivt hantera och förebygga risker, vilket skapar en tryggare utbildningsmiljö för såväl elever som personal. Tack vare Cosafe kan skolpersonalen snabbt hantera potentiella

Woman in couch receiving troubling news on phone in christmas times.

Incidenthantering på hybridkontoret: 4 ledarskapstips för en trygg jul!

Med julen runt hörnet samlas ofta hybridkontoret för det årliga julfirandet, samarbetet kring den sista deadlinen och utvärdering av det gångna året. En intensiv tid där det är mycket som ska hinnas med innan vissa går på semester och andra fortsätter jobba – både hemma och på kontoret. Som chef med personalansvar bidrar detta lätt

kriskommunikation

Fem starka skäl att undvika Teams, Slack och WhatsApp för kriskommunikation

Idag har många arbetsplatser helt eller delvis införlivat remote-kulturen vi vande oss vid under pandemin. Den stora fördelen har varit bättre balans i vardagen men högst upp på listan över de negativa aspekterna kommer oftast bristfällig intern kommunikation. Gränsen mellan det privata och arbetet har suddats ut. Vi har det moderna kontoret i fickan och

Ni kan vara igång på en dag!

Vår lösning är enkel att implementera, administrera och använda

Boka en demo med en av våra experter

Fyll i formuläret nedan för att boka en gratis demonstration.